2010'dan 2025'e, 15. Yıl

Elbisede Renk Seçimi ve Rengin İnsanlar Üzerindeki Etkileri

Rengin İnsan Üzerindeki Etkileri 
Günlük hayatımızda renkler çok önemli yer tutar. Renk seçimimizde yetiştiğimiz çevre, psikolojimiz ve günün modasının önemi büyüktür. Güzel bir giysiye baktıran öncelikle renktir. Renklere karşı tepkimiz fizyolojik ve psikolojiktir. Renkler bizi farkedilir, sessiz, canlı, neşeli veya sakin hale getirirler. Nasıl görünmek istiyorsak o rengi kullanırız. Kırmızı, mavi, sarı ana renklerdir. 

Ana renklerin karışımından ara (yardımcı) renkler meydana gelir. 
Kırmızı + Sarı = Turuncu, 
Sarı + Mavi = Yeşil, 
Mavi + Kırmızı = Mor, 
Siyah, beyaz, gri nötr renklerdir. Bir rengin açıklığı koyuluğu o rengin değerini verir. Örneğin; bordo ve pembe aynı renk ailesindendir. Bordo kırmızının koyu tonu, pembe açık tonudur. Renk siyahla koyulaşır, beyazla açılır. Donuk renkler grileştirilmiş renklerdir. Daha az canlı ve koyu hale gelmiştir. Parlak renklerle kullanıldığında daha geniş sahada kullanılmalıdır. Doğa en güzel örnektir. Gri renkler dağlar ve toprak üzerinde renkli çiçekler, güneşin sarı ışıkları ve mavi gökyüzü, bunlar renk seçiminde bize yardım eder. Kırmızı, mavi, sarı, turuncu ve diğerleri bize nasıl etki eder. Bunların etkilerine bakalım. 

Giyimde Renklerin İnsan Üzerindeki Etkileri 
KIRMIZI: Canlılık, hareket ve heyecanı temsil eder. Titreşimi en kuvvetli renktir. Çok fazla kullanıldığında huzursuzluk, gerginlik verir. Dışa dönük, farkedilmeyi isteyen kişilerin tercih ettiği renktir. Kırmızı ateş gibi sıcaklık verir. Simsiyah bir elbise kırmızı kemerle (ince bile olsa) farkedilmek için yeterlidir. Kırmızı beraber kullanıldığı renkleri titreşimiyle etkiler, farkedilir olmayı sağlar. Kırmızı sarıya doğru açıldıkça enerjiyi, sevinci temsil eder. Kırmızı siyaha doğru koyulaştıkça huzursuzluk etkisi sakinliğe dönüşür. Kırmızı giyimde küçük aksesuarlar halinde kullanılmalıdır. Dekorasyonda da dikkatli kullanılmalıdır. Huzursuzluk, gerginlik etkisi unutulmamalıdır. 
SARI: Neşe, hareket ve güneş gibi enerji verir. İnsanı rahatlatır, ferahlatır. Çok fazla kullanılması huzursuzluk verir. Psikolojik rahatsızlığı olan kişilerin sarı rengin kullanıldığı ortamda bulundurulmamaları önerilir. Açık renklerden beyaz üzerinde etkisi zayıftır. Siyah fon üzerinde göze çarpıcıdır, etkilidir. Sarı giyimde ve dekorasyonda büyük yüzeylerde kullanılmamalıdır. Dikkat çekmek istenilen bölümlerde kullanılmalıdır. 
TURUNCU: Kırmızı ve sarının karışımı sıcak renktir. Yaşama sevincinin, canlılığın, neşenin rengidir. Güneşin parlaklığını hatırlatır. Turuncuda hakim renk kırmızıdır. Turuncu sağlık rengidir. Diyalog ve mizah yeteneğini ortaya çıkarır. Uzun zaman seyredilemez bir renktir. 
MAVİ: Gökyüzünün derinliği, suyun serinliği gibi rahatlık, sakinlik verir. Sonsuzluğu hatırlatır. Dinlendiricidir. Mavi koyulaştıkça etkisini arttırır. Açıldıkça uzaklaşır, etkisini kaybeder, durgunlaşır. YEŞİL: Sarı ve mavinin karışımıdır. Dinlendirici bir renktir. Yeşil tabiatın rengidir. Ağaçta, yaprakta, otlarda olduğu gibi bazı inançlarda ölümsüzlüğün sembolüdür. 
MOR: Kırmızı mavi karışımıdır. Keder, içe kapanıklık, melankoliyi ifade eder. Çinliler moru yas rengi olarak kabul eder. Bir çok ülkede soyluluk, kutsallık, alçak gönüllülüktür. Büyük yüzeylerde kullanılmamalıdır. Giysilerde bölünmüş parçalarda, aksesuarlarda kullanılmalıdır. 
SİYAH: Ölümün, acının, hüznün rengidir. Diğer bütün renkler siyah üzerinde artan bir kuvvet kazanırlar. Siyah resmiyetin rengidir. Resmi davetlerde kullanılır. Bütün yüz hatlarını ortaya çıkarır. Yaşlıların aksine gençlere daha iyi olur. İyi bir makyajla giymelidir. 
BEYAZ: Temizliğin, saflığın rengidir. Uzun zaman bakılmaz. Gözü rahatsız eder. Gelinlikler, saflık, mutluluk, pamuk, yumuşaklık, bulutlar, temizlik, sağlık vb. bütün bunlar hep beyazı hatırlatır. Beyaz yanında kullanılan renkleri zayıflatır. Olduğundan açık gösterir. Yüzeyleri de geniş ve büyük gösterir. Örneğin siyah bluzla daha zayıf, beyazla geniş görünürsünüz. 
GRİ: Olgunluk rengidir. Siyah ve beyazın karışımı nötr renktir. Yanındaki rengi ortaya çıkarır. İçe dönüklük, durgunluk, sakinlik rengidir. Büyük yüzeylerde kullanılmamalı, bölünmüş yüzeylerde kullanılmalıdır.

0 yorum:

Popüler Yayınlar

Post Grid